Øl- og Porterflasker

Galleri for udvalgte ølflasker og porterflasker. Alle de viste flasker er mundblæste, nogle endda stadig med original etikette. Jeg tilføjer løbende billeder.
Har du ølflasker, porterflasker eller andre gamle flasker, så hører jeg gerne fra dig. Mine kontaktinformationer finder du under “Kontakt” i menuen.

Ølflasker – øl fra Aarhus
I galleriet ses to gullige flasker som er udløbere af den oprindelige hamrede bouteille, jf. længere nede i dette galleri for denne betegnelse. Bouteiller er gennem tiden benyttet til øl, vin mv., og er her anvendt som ølflasker, som det fremgår af etiketten på den ene flaske. Sådanne flasker er ikke så almindelige i gullige farvenuancer i størrelserne 3/8 pot, som tilfældet med flaskerne i galleriet. Af etiketten på den ene flaske fremgår, at netop denne flaske har været anvendt til LAGER-ØL af J.S. JENSEN i AARHUS. Flaskerne er drejede i formen og fra perioden 1890 – 1900.

3/8 og 3/8 P ølflasker
I nedenstående gallerier ses udvalgte ølflasker. Alle viste ølflasker er såkaldte hamrede halvflasker som har rummålet 3/8 pot. I gallerier længere nede på siden ses de større helflasker som rummer 3/4 pot (eller 1 pot). P’et på flaskerne står for Pot som er et gammelt rummål, hvor 1 pot = 0,9681 liter.

De viste 3/8 og 3/8 P flasker er såkaldte normalflasker eller standardflasker, jf. under “Diverse” i menuen for forklaring heraf. Disse normalflasker med 3/8 eller 3/8 P præget i flaskerne, blev produceret op til år 1904. Efter 1904, eller i en periode herefter, udgik ølflasker med 3/8 præget på halsen og der indførtes i stedet, via et samarbejde mellem de danske glasværker, standardiserede og neutrale 3/8 pot ølflasker med en bundmærkning bestående af et ring-/priksystem, til identifikation af hvilket glasværk som havde produceret flasken. Normalflaskerne efter 1904 havde ligeledes ens mundstykker og var drejede i formen – og ikke fastblæste som de viste hamrede ølflasker i nedenstående gallerier. Udfasningen af normalflasken med 3/8 påført må have omfattet en overgangsperiode efter 1904, idet jeg har kendskab til flasker påført 3/8 P og med ring-/prik-mærkningen præget i bunden – ikke at forveksle med den viste flaske i nedenstående galleri under Diverse Glasværker.

Fyens Glasværk
I nedenstående galleri ses flasker fra FYENS GLASVÆRK. Der ses flasker med både 3/8 og 3/8 P præget i flaskerne. Fyens Glasværk anvendte i perioden ca. 1885/-90 – 1900 bundmærkning med den franske lilje, både en lille og en stor lilje, som vist i galleriet. Hvornår Fyens Glasværk (før år 1900 hed det Odense Glasværk) præcist har påbegyndt produktionen af 3/8 og 3/8 P flaskerne er usikkert. Mit bedste bud er, at 3/8 P flaskerne er fra perioden 1885/-90 – 1895 mens 3/8 flaskerne er fra ca. 1895 – 1900. Jeg har kendskab til disse 3/8 og 3/8 P flasker produceret i 2- og 3-delte forme. I galleriet ses fx en næsten fyldt 3/8 P flaske anvendt til portvin.

Kastrup Glasværk
I nedenstående galleri ses flasker fra KASTRUP GLASVÆRK. Der ses flasker med 3/8 præget på flaskernes hals. De viste 3/8 flasker fra Kastrup Glasværk er produceret i perioden ca. 1895 – 1900. Der ses bundmærkning med K.G. eller K.G i et “skjold”. Den præcise periode for produktionen af disse flasker er dog usikker. Jeg har kendskab til disse 3/8 flasker udelukkende produceret i 2-delte forme. Der kendes ældre ølflasker fra Kastrup Glasværk med 3/8 Pot præget i glasset samt anden bundmærkning end beskrevet ovenfor (ikke vist i galleriet).

Frederiksberg Glasværk
I nedenstående galleri ses flasker fra FREDERIKSBERG GLASVÆRK. Der ses flasker med 3/8 præget på flaskernes hals. Frederiksberg Glasværk anvendte i perioden ca. 1895 – 1904 bundmærkning med F.G. eller FRBG. GLASVÆRK, hvor den ældste bundmærkning tilskrives sidstnævnte. Den præcise periode for produktionen af disse flasker er dog usikker. Jeg har kendskab til disse 3/8 flasker udelukkende produceret i 2-delte forme.

Aarhus Glasværk
I nedenstående galleri ses to flasker fra AARHUS GLASVÆRK. Begge flasker har præget 3/8 på halsen. De viste flasker vil jeg tro er fra perioden ca. 1895 – 1900 og bundmærkning udgøres af et sammenskrevet AG. Den præcise periode for produktionen af disse flasker er dog usikker. Jeg har kendskab til disse 3/8 flasker udelukkende produceret i 2-delte forme.

Glasværket Aalborg
I nedenstående galleri ses en flaske fra GLASVÆRKET AALBORG med 3/8 præget på flaskens hals. Glasværket Aalborg producerede antageligt denne flaske i perioden ca. 1895 – 1904, dog er den præcise periode for produktionen usikker. Bundmærkningen udgøres af bogstaverne G.A. Jeg har kendskab til sådanne 3/8 flasker udelukkende produceret i 2-delte forme fra dette glasværk.

Diverse Glasværker
I nedenstående galleri ses flasker uden bundmærkning, dog både med 3/8 og 3/8 P præget på flaskerne. Ligeledes varierer flaskernes mundstykker, bl.a. har en af flaskerne et champagne-mundstykke – evt. er denne flaske produceret på FYENS GLASVÆRK måske omkring 1890 – 1895. Flasken med 3/8 på halsen har en grøn farvenuance som minder meget om flasker produceret på FREDERIKSBERG GLASVÆRK og denne flaske er nok fra omkring år 1900. Flasken med 3/8 P og en let hvælvet bund er nok fra omkring 1895. Der ses en prik, eller nærmere knop i bunden – denne må ikke forveksles med ring-/priksystemet som indførtes efter 1904, se ovenfor.

NB! Der findes ølflasker med 3/8 Pot på flaskernes skulder – sådanne flasker mangler jeg i min samling. Kontakt mig gerne har du gamle ølflasker til salg.

Heløl – 3/4 pot
I galleriet ses forskellige heløl-flasker. De viste flasker har alle rummålet 3/4 pot, dog gik 1 pot flasker ligeledes under betegnelsen heløl – jf. i gallerierne ovenfor for halvøl-flasker. Flaskerne blev oftest benyttet til hvidtøl, der findes dog eksempler på at disse store flasker blev benyttet til stærkere øl, fx bajersk øl. Flaskerne ses langt oftest i grønne farvenuancer og med lettere varierende formudtryk. I galleriet ses disse ølflasker anvendt til andre formål, men sådan var det ofte med de gamle flasker – de blev benyttet til mangt og meget. Disse heløl-flasker blev produceret på forskellige glasværker og jeg vil tro de blev produceret i perioden ca. 1895 – 1925 og er udløbere af den oprindelige hamrede bouteille, se galleriet P. Storm – Ribe, længere nede på siden.

Malextraktøl og Porterflasker – PATENT
I nedenstående galleri ses en del forskellige flasker med ordet PATENT stående på flaskerne, fra helt gullige flasker til lyst grønne flasker, med forskellige mundstykker og noget varierende i alder. Jeg har kendskab til sådanne flasker med originale etiketter hvoraf det fremgår, at flaskerne har været anvendt til både maltextraktøl og porter. I galleriet ses en flaske med noget medtaget etikette fra C.R.EVERS & Co. KIØBENHAVN F, hvor det fremgår at den er solgt under betegnelsen DANSK SUNDHEDSØL som skulle virke mod et væld af dårligdomme som fx hoste, mave- og brystsmerter mv. samt som ernæringsmiddel for afkræftede. Alle flaskerne har rummålet 3/8 pot.

Porterflasker – Kongens Bryghus
I nedenstående galleri ses to flasker fra KONGENS BRYGHUS, hvor initialerne K. B. under en krone er påført i et cirkulært markeret felt på flaskernes skulder. Flaskerne har været benyttet til PORTER, men også til maltextraktøl og maltøl, ligesom det er tilfældet med flaskerne i galleriet ovenfor. Flaskernes rummål er 3/8 pot.

Porterflaske – Alfred Benzon
I nedenstående galleri ses en meget flot, stærkt hamret flaske fra ALFRED BENZON i KIÖBENHAVN. Denne olivengrønne flaske rummer 3/8 pot og har været benyttet til PORTER, men ligeledes også til maltextraktøl og maltøl. Varemærket i form af det sammenskrevne AB, vidner om at flasken er produceret, måske helt tilbage fra 1890’erne.

Sønderjyske ølflasker
I nedenstående galleri ses et udvalg af ølflasker fra det sønderjyske område. Flere af flaskerne er fra perioden hvor Sønderjylland var tysk område, heraf den tyske tekst på disse flasker. Jeg vil tro, at flaskerne med den tyske tekst, er fra perioden ca. år 1900 og helt frem til genforeningen i 1920. Der ses fx flasker fra Sønderborg, Tønder m.fl.

Wienerøl fra Nyborg
I nedenstående galleri ses udvalgte ølflasker fra BRYGGERIET CARLSMINDE i NYBORG. På den ene flaske ses en næsten fuldstændig intakt og original etikette hvoraf det fremgår at flaskerne har indeholdt Lagerøl fra bryggeriets aftapning. Flaskerne er den såkaldte wienerøl-type, som er smalle langhalsede flasker. Flaskernes mundstykke er beregnet til både korkprop eller kapsel, et såkaldt kombinationsmundstykke.

Wienerøl
I nedenstående galleri ses to wienerølflasker med champagne-mundstykker. Flaskerne er mundblæste med rummålet 3/8 pot. Jeg vil tro, at flaskerne er fra perioden 1905 – 1910. Wienerøl var en undergæret øl, lidt tilsvarende lyse øl som kendes i dag.

Bryggeriet Hansborg
I nedenstående galleri ses ølflasker fra BRYGGERIET HANSBORG i HADERSLEV. Bryggeriet havde sit virke over en relativ kort periode, fra år 1900 til 1916 hvor der blev produceret både øl og sodavand. Af denne årsag kendes ikke så mange forskellige flasker fra bryggeriet og i galleriet ses de 3 forskellige ølflasker jeg har kendskab til. Den grønne flaske er monteret med swingprop mens de to brune flasker er med patentprop. Teksten på flaskerne er fortrinsvis dansk, selvom Haderslev var beliggende på tysk område frem til 1920, så hvorledes den både danske og tyske tekst på flaskerne harmonerer med dette har jeg ikke undersøgt. Men et gæt kunne være, at bryggeriet har haft en tysk afdeling – LADEGAARD I som en afdeling af et dansk ejet andelsselskab med det danske bryggerinavn Bryggeriet Hansborg? Er du vidende om dette eller har kendskab til andre flasker fra bryggeriet, så kontakt mig gerne.

P. Storm – Ribe
I nedenstående galleri ses en meget gammel ølflaske. Flasketypen er en såkaldt bouteille som fx anvendtes til øl tilbage i 1800-tallet. Flasken er en meget flot hamret hel-bouteille med rummålet 3/4 pot og den har været anvendt af Ølhandler PETER FREDERIK STORM og præget i glasset på flaskens skulder er da også P. STORM RIBE. Peter F. Storm havde ølsalg fra Nederdammen 34 i Ribe og senere fra Saltgade. Jeg vil tro, at bouteillen er fra 1870´erne, måske endda fra sidst i 1860’erne.

Der findes andre gamle flasker fra Ribe og jeg hører gerne fra dig har du gamle Ribe-flasker.

P. Petersens Eksport Bryggeri
I nedenstående gallerier ses forskellige ølflasker og porterflasker fra P. PETERSENS EKSPORT BRYGGERI i SØNDERBORG. Bryggeriet blev stiftet af PETER PETERSEN og indviet i 1852 og havde sit virke i en lang periode, helt frem til 1952 hvor ølproduktionen blev nedlagt. Allerede i årene før fabrikken stod færdig, blev der brygget øl. I årene 1864 – 1920 var Sønderborg som bekendt under tysk herredømme, og bryggeriet havde da navnet P. PETERSEN EXPORT BRAUEREI. Flaskerne med de tyske navne præget i glasset er således fra før 1920, vel sagtens fra perioden ca. 1900 – 1920, mens flaskerne med den danske tekst er anvendt i 1920’erne. Fra 1930’erne og frem kendes maskinfremstillede ølflasker med tilsvarende navne præget i flaskerne. Ligeledes kendes maskinfremstillede flasker fra den tyske periode og disse flasker kan have været fremstillet i Tyskland – dette ved jeg dog ikke med sikkerhed, idet de første maskinfremstillede flasker på de danske glasværker allerede opstartedes i 1912. Der kendes også en del mineralvandsflasker fra fabrikken.
I galleriet ses brune og grønne ølflasker til både patentprop og swingprop.

I galleriet nedenfor ses ølflasker beregnet til korkprop. Mig bekendt findes der ikke andre flasker beregnet til korkprop fra dette bryggeri.

I galleriet ses en porterflaske og en ølflaske, begge mundblæste og med et mundstykke beregnet til kapsel. Den “buttede” udgave vist til venstre i galleriet er porterflasken og måske denne porterflaske har været benyttet som den mindste udgave af den kendte “Dybbøl Mølle” porter, jf. yderligere galleriet længere nede på siden. I hvert fald er den med sikkerhed benyttet til PORTER DOUBLE BROWN STOUT.

I galleriet ses en stor flaske anvendt til den berømte DYBBØL MØLLE PORTER. Jeg har kendskab til denne Dybbøl Mølle porter i 3 forskellige flaskestørrelser, hvoraf den mindste er til kapsel og de 2 større udgaver til korkprop. Flasken i nedenstående galleri er den største af de 3 udgaver som jeg har kendskab til.

Kegleformet ølflaske
I galleriet ses en kegleformet, olivengrøn ølflaske med rummålet 3/8 pot. Betegnelsen kegleform kendes fx fra Kastrup Glasværks prislister fra 1893. Jeg vil tro at denne ølflaske er produceret i perioden 1895 – 1900.

P. Nymand – Sønderborg
I nedenstående galleri ses forskellige ølflasker fra P. NYMANDS MINERALVANDSFABRIK i SØNDERBORG. Fabrikken har både produceret øl og mineralvand. De viste ølflasker har alle tysk tekst præget i flaskerne, og der læses da også P. NYMAND SONDERBURG på flaskerne. Dette betyder, at disse flasker er fra dengang Sønderjylland var tysk område, dvs. fra før 1920. Som det er tilfældet med andre sønderjyske ølflasker, fx nogle af de viste flasker i gallerierne ovenfor fra P. PETERSENS EKSPORT BRYGGERI i SØNDERBORG, så kendes sådanne flasker med dansk tekst også. Dette kunne måske betyde, idet jeg ikke kender flasker fra P. Nymand med dansk tekst, at P. Nymands fabrik blev lukket i eller kort efter 1920? Jeg har kendskab til, at fabrikken stadig har eksisteret i 1920 – men ikke derefter. Har du kendskab til historien om P. Nymands fabrik, eller i øvrigt andre af de sønderjyske øl-/mineralvandsfabrikker, så kontakt mig gerne.

Øl fra havet – Djursland
I galleriet ses en fyldt 3/8 pot ølflaske, dog hvor en mindre del af indholdet er fordampet. Flasken er, efter endnu en gang regn og rusk i januar 2024, skyllet i land på kysten på Djursland. Utroligt nok har korkproppen formået er holde så tæt, at det oprindelige indhold af øl er delvist bevaret. Min erfaring med fyldte flasker som har ligget beskyttet i ly af skibsvrag eller andet på havets bund – måske i 100 år eller længere – er at korkpropper ofte er tilstrækkelige robuste til delvist at forsegle indholdet i flaskerne. Ølkvaliteten i denne flaske er dog stærkt forringet og efter måske 140 år på havets bund, kan indholdet måske bedst betegnes som “brakvand”. Flasken er evt. af norsk oprindelse, dog vides dette ikke med sikkerhed – sandsynligvis en flaske fra 1880’erne.

Som det ses af billedet nedenfor er flasken fundet på kysten, nærmere bestemt ved Stavnshoved mellem Gjerrild og Bønnerup på Djursland. Flasken er fundet den 27. januar 2024.

Etiketter til ølflasker
I galleriet ses forskellige etiketter beregnet til ølflasker. Der ses fx flere hvidtølsetiketter anvendt af forskellige bryggerier, fx BRYGGERIET CARLSMINDE i NYBORG, KONGENS BRYGHUS i KØBENHAVN, MENSTRUP BRYGGERI m.fl.