Galleri for udvalgte medicin- og apotekerflasker. Medicin, herunder naturmedicin eller midler med styrkende og/eller helbredende effekter omfattes under denne kategori, også selvom definitionen af både medicin og naturmedicin i dag nok er noget anderledes end for datidens medicin og naturmedicinprodukter, som fx omfattede eliksir, mavebittere, roborans-essens-produkter mv. Ja, mange af fortidens medicinske produkter, om man så betegner dem som naturmedicin, må nærmest beskrives som “mirakelmedicin”.
Alle de viste flasker er mundblæste, nogle endda stadig med original etikette og indhold. Jeg tilføjer løbende billeder. Har du medicinflasker, apotekerflasker eller andre gamle flasker, så hører jeg gerne fra dig. Mine kontaktinformationer finder du under “Kontakt” i menuen.
Sybilles Livsvækker – Elixir Sybille
I galleriet nedenfor ses en flaske anvendt til elixiren SYBILLES LIVSVÆKKER. Denne elixir, eller nok nærmere “mirakelmedicin” blev lanceret som et styrkende og foryngende middel mod en lang række dårligdomme, og de påståede effekter ved indtagelse af denne elixir kunne fx være: Klarhed i Opfattelse og Tankegang, Følelse af Vågenhed, Ulyst og Ladhed bortjages, Øjeblikkelig Forøgelse af Legemelige Kræfter…..osv.
Disse små klare firkantede flasker ses med prægningen SYBILLES LIVSVÆKKER KJØBENHAVN eller SYBILLES LIVSVAEKKER KJØBENHAVN lodret på flaskerne. Som det fremgår af flaskens etikette anbefaledes dosering 30 á 40 dråber til opblanding i fx vin eller vand. Produktet blev produceret på FREDERIKSBERG KEMISKE FABRIKER.
Sammensat Kina-Bitter
I nedenstående galleri ses flasker anvendt til KINA-ROBORANS ESSENS. Af etiketterne læses, at flaskerne er anvendt af THOMAS RICH & SØNNER, KIØBENHAVN, SØRENSEN & Co., KIØBENHAVN samt THORVALD SCHULTZ, KJØBENHAVN. Disse Kina-bittere har været en styrkende (roborans) og bitter essens med påståede styrkende egenskaber – endnu et “mirakelmiddel”. Som det læses af etiketterne blev det anbefalet at anvende en teskefuld til opblanding i et glas rødvin, cognac mv.
Diverse brune apotekerflasker
I galleriet nedenfor ses forskellige brune apotekerflasker, fra små 10 gr flasker til store 1000 gr flasker. Alle flaskerne er mundblæste og de ses bl.a. anvendt af LØVE APOTHEKET i HOLSTEBRO, DELFIN APOTEKET i KØBENHAVN m.fl. Som det fremgår, har disse medicinflasker haft en bred anvendelse, oftest solgt direkte fra apoteker men også i materialhandler, farvehandler mv.
Diverse apotekerflasker
I galleriet nedenfor ses forskellige blandede apotekerflasker.
Kamferdråber
I galleriet nedenfor ses apotekerflasker anvendt til kamferdråber. Kamferdråber blev også betegnet som “nervedråber”, idet de i særlig høj grad anvendtes til personer som var hysterisk anlagt. Dråberne havde en opkvikkende virkning fx mod besvimelse og ildebefindende generelt.
Olier
I galleriet nedenfor ses apotekerflasker anvendt til forskellige olier. Fx ses der flasker til Amerikansk Olie, Nellikeolie, Skorpionolie, Jordnødolie m.fl.
Alfred Benzon
I galleriet nedenfor ses to flasker anvendt til hhv. Carbo Medicinalis og Natriumchlorid. Carbo Medicinalis er medicinsk trækul, altså aktivt kul som fx benyttes ifm. forgiftninger. Natriumchlorid er som bekendt salt. Flaskerne er med indhold og fra ALFRED BENZON i KØBENHAVN.
Jernmixtur
Jernmixturpræparater blev produceret af en række kemisk-tekniske fabrikker, allerede tilbage omkring år 1900. Jernmixtur, som nok er en nogenlunde retvisende fællesbetegnelse for disse jernpræparater mod blodmangel (og i øvrigt også mod fx svækkelsestilstande generelt som det markedsførtes af flere fabrikanter), markedsførtes af de forskellige fabrikker under forskellige navne, herunder FERGAN, FERRIN, FERRODAK m.fl., som det bl.a. ses af flaskernes etiketter i gallerierne nedenfor. Disse jernmixturer blev solgt i rektangulære flasker med affasede hjørner, oftest i grønne flasker, dog kendes bl.a. gule, røde og klare flasker også. Jernmixturer blev solgt på landets apoteker, men blev fx også anvendt i hospitalsvæsnet.
Fergan – Leerbeck & Holms Kemiske Fabriker
I galleriet ses flasker anvendt til jernmixturen FERGAN. Der ses grønne flasker med etiketter samt flasker med FERGAN præget i bunden. Fergan var et jernpræparat indeholdende 0,35 % jern, produceret af LEERBECK & HOLMs KEMISKE FABRIKER, KØBENHAVN. Fabrikken blev stiftet allerede tilbage i 1886, dog under det oprindelige navn Kjøbenhavns Albumin-Maltose- & Gluten-Fabrik.
Ferrin – Løvens Kemiske Fabrik
I galleriet ses flasker anvendt til jernmixturen FERRIN. Der ses flasker i forskellige farver med FERRIN præget i bunden. FERRIN blev produceret allerede tilbage på Løveapoteket i København fra 1905 (før Løvens Kemiske Fabrik blev grundlagt i 1908), og senere i 1909 blev virksomheden Fabrikken Ferrin stiftet efter købet af produktrettighederne til FERRIN.
Ferrodak – Danmarks Apotekerforening
I galleriet ses flasker anvendt til jernmixturen FERRODAK. Denne jernmixtur er produceret efter opskrift fra DANMARKS APOTEKERFORENING. Jeg vil gætte på, at produktet er udviklet af Danmarks Apotekerforening – jernmixturen med hele 1 % jernindhold.
Mirakelmedicin
I galleriet ses små flasker i forskellige farver og nuancer. Disse små flasker findes i 25 g og 30 g og flaskerne er hhv. ca. 9 cm og 10 cm høje. Flaskerne findes med forskellig tekst som står i spiral-form på flaskernes krop. I min samling har jeg sådanne flasker med fem forskellige påskrifter, herunder følgende:
- KONIGL. KAISERL. PRIVIL. ALTON. WUNDER KRON ESSENTZ
- DIE KEISSERLICHE PRIVILEGIRT ALTONATICHE W. KRONESSENTS
Bogstavet W står for Wunder. I øvrigt betyder det tyske ord Wunder, mirakel – en mirakelessens som dette produkt er markedsført som.
Flaskerne kan i Danmark spores tilbage til 1850’erne, hvor listefortegnelser fra Holmegaard Glasværk angiver sådanne flasker og senere afbildninger af flaskerne findes fx på plancher fra Kastrup Glasværk fra 1880’erne. Disse flasketyper blev også produceret på udenlandske glasværker, fx svenske og tyske glasværker. Jeg har kendskab til flaskerne i grønne, grønlige og gullige farvenuancer samt i klart glas.
Indholdet af flaskerne kan i nutidige termer nok bedst betegnes som mirakelmedicin. Dette mirakelmiddel har været markedsført med anvendelse mod alverdens dårligdomme, herunder eksempelvis gigt, udslæt, kolik, feber, osv. Produktionen af mirakelmidlet har oprindelse i Hamborg-bydelen Altona. Allerede tilbage i 1796 påbegyndte Johann Peter Menadier salg af denne essens/naturmedicin, i øvrigt hvor Altona i nogle hundrede år hørte under det danske kongerige. Der er fundet sådanne flasker i flere forskellige lande, herunder Sverige, USA osv. og dette vidner om en relativ stor udbredelse af produktet.
Ifølge bogen Danske Flasker kunne dette produkt stadig købes i materialhandelen i 1920’erne.