Likør- og Bitterflasker

Galleri for udvalgte likør- og bitterflasker. Med undtagelse af enkelte flasker, er alle de viste flasker mundblæste, nogle endda stadig med original etikette og delvist indhold. Jeg tilføjer løbende billeder.
Har du likør- eller bitterflasker eller andre gamle flasker, så hører jeg gerne fra dig. Mine kontaktinformationer finder du under “Kontakt” i menuen.

Likørflasker – Aug. Gerners Eftf.
I galleriet ses to klare flasker med rummålene 25 og 50 cl. Flaskerne er mundblæste, og de tre ”sider” udgøres af store cirkelformede felter som er beregnet til etiketter. I bunden ses et sammenskrevet AA.

Flaskerne er LIKØRFLASKER anvendt til likøren med navnet AMOREUSE. Likør-navnet er anmeldt i Registrerings-Tidende for Vare og Fællesmærker i 1927. Ifølge bogen Danske Flasker er disse flasker også designet i 1927 og dette er også en klar indikation på, at flaskerne er produceret netop til denne likør – og i øvrigt på foranledning af Vinhandler AUG. GERNERS EFTF. i KØBENHAVN, som foretog anmeldelsen i Registrerings-Tidende. I øvrigt kendes disse flasker med originale etiketter hvoraf det fremgår, at de har været anvendt til denne likør.

Navnet på likøren er måske en fordanskning af det franske ord Amoureuse, som ift. denne likør, måske kan oversættes med forelskelse eller kærlighedsrelation? Måske man blev forelsket i denne likør når man smagte den – eller måske navnet refererer til noget helt andet? Dette er naturligvis kun spekulation fra min side.

Aromatic Eagle Bitters – Marinus Møller & Co.
I galleriet ses flasker i klart glas samt brunt/ravfarvet glas. Disse flasker er produceret på Holmegaard Glasværk, og kendes med påskriften i cirkelform rundt på flaskerne:

  • EAGLE LIQUEUR DISTILLERIES AROMATIC EAGLE BITTERS

Der ses et stort E i flaskernes bund.

Disse flasketyper kendes med rummålene 6,3, 10 og 25 cl og hvoraf mange har præget toldkontrolnummeret 10, hørende til firmaet MARINUS MØLLER & Co. i KØBENHAVN. Af den fyldte flaske med ubrudt banderole læses bl.a. af etiketterne, at denne bitter er solgt som Eagle Angostura Bitter med opskrift fra Cincinnati, Ohio. Ligeledes fremgår af banderolen: Spirituosa dansk. Kan det passe, at denne bitter på sådanne flasker fra Holmegaard Glasværk var dansk produceret som det fremgår af banderolen? Ja, det kan det. Flaskerne vist i galleriet ovenfor er formentlig fra sidst i 1920’erne til 1930’erne, altså flasker fra perioden hvor det amerikanske firma, som oprindeligt producerede denne bitter, var afviklet. Dette må have betydet, at der herefter var overgivet rettigheder for produktion at denne bitter til en dansk virksomhed. Idet Marinus Møller & Co. var et agenturfirma, må en produktion være foregået i regi af anden dansk virksomhed – hvilken er jeg ikke bekendt med.

Disse bittere blev oprindeligt opfundet og produceret af EAGLE LIQUEUR DISTILLERIES, et firma som lå i Cincinnati, Ohio og som var ejet og drevet af brødrene Rheinstrom. Firmaet blev stiftet i 1876 og lukket ned i 1917. Firmaet producerede også likører, cognac mv., fx Eagle Liqueurs og Eagle Brandies. De ovenfor viste flasker er som nævnt produceret til firmaet Marinus Møller & Co. i København, som har solgt og distribueret disse bittere efter amerikansk opskrift. Forhandlingen er fx foregået hos KOLONIAL OG VIN v. BØRGE LARSEN i AALBORG – og sikkert hos talrige andre forhandlere.

I galleriet nedenfor ses andre af disse flasketyper, fx flasker med følgende påskrifter:

  • EAGLE LIQUEUR DISTILLERIES EAGLE AROMATIC BITTERS
  • EAGLE LIQUEUR DISTILLERIES EAGLE ANGOSTURA BARK BITTERS
  • EAGLE LIQUEUR DISTILLERIES ANGOSTURA BARK BITTERS

I bunden af den ene flaske står PATENTED FEB 4TH 1902. Om flaskerne i galleriet ovenfor er produceret i Danmark eller USA ved jeg ikke med sikkerhed. Ifølge fortegnelser fra Kastrup Glasværk fra 1912 – 1927 samt fra Aalborg Glasværk fra 1899 – 1907 er Angostura-flasker nævnt – sådanne flasker kan dog have hentydet til andre flasketyper anvendt til Angostura bitter, jf. galleriet længere nede på denne side. Har du viden vedr. dette, så skriv gerne til mig.

Likørflasker – L. Perret & Co.
I galleriet ses klare LIKØRFLASKER med ovale tværsnit og en bølget/rillet overflade. Denne flasketype findes i fire størrelser – 36, 18, 12,5 og 6 cl og med toldkontrolnummer 68. Lodret på flaskerne er præget følgende:

  • PERRET
  • PERRET & Cie.

I galleriet nedenfor har jeg vist lignende, klare likørflasker, dog med runde tværsnit og påskriften hhv. PERRET, PERRET & Cie. og PERRET & Co. hvoraf nogle er med toldkontrolnummer 2.

Yderligere findes en firkantet brun flaske med påskriften L. Perret & Co. og toldkontrolnummer 14. Der kendes også flasker uden præget tekst men af samme typer som vist i gallerierne ovenfor.

Der er ikke klarhed over, om L. Perret & Co. A/S var et selvstændigt firma eller har dette firma havde relation til det store grossist- og vinhandlerfirma Vilhelm Christiansen A/S i København?

Etiketten på flasken i galleriet er anmeldt den 14. oktober 1952 af L. Perret & Co. A/S, fabrikation, København – som det fremgår ordret af anmeldelsen. Dette betyder at L. Perret & Co. A/S har været et selvstændigt aktieselskab, i øvrigt beliggende på Bredgade 6, København – samme adresse som firmaet Vilhelm Christiansen A/S, blot i kælderen på denne adresse. Af anmeldelsen, og i øvrigt af etiketten på flasken i galleriet fremgår, at selskabet har haft egenfabrikation af likør. Der blev også solgt andre produkter, som fx Curacao Triple Sec, Absinth, m.fl.

Ejerforholdene i selskabet er jeg ikke bekendt med, dog blev der stiftet et aktieselskab under navnet Société Anonyme L. Perret & Co., med selvstændig bestyrelse og en samlet aktiekapital.

Konklusionen er, at L. Perret & Co. A/S har været et selvstændigt aktieselskab med egenfabrikation af likør, men at selskabet med stor sandsynlighed var relateret til firmaet Vilhelm Christiansen A/S idet selskaberne var registeret på samme adresse (samme bygning). L. Perret & Co. A/S blev måske stiftet med henblik på markedsføring og salg af likører og af andre drikkevarer – under dette fransklydende Perret-navn? Om toldkontrolnumrene 2, 14 og 68 rent faktisk var tilknyttet firmaet Vilhelm Christiansen A/S, som det er angivet på listefortegnelse over toldkontrolnumre ved jeg ikke – men noget kunne tyde på det.

Benediktinerflasker
I nedenstående galleri finder du udvalgte likørflasker til “MUNKELIKØR”. Disse flasker ses i mange forskellige størrelser, både med og uden teksten “BENEDICTINE” præget i glasset. Som det fremgår af flaskerne med etiketter, har likøren været solgt af mange forskellige vinhandlere, fx WALDEMAR PETERSEN i KØBENHAVN under navnet “Liquer Saint Dominique”, mens Vinforhandleren SKJOLD BURNE i KØBENHAVN har forhandlet “Liquer Saint Claudi”. Af flasken med etiketten fra EJBY KØBMANDSGAARD i EJBY ST. v. AAGE HEMPEL-JØRGENSEN fremgår, at likøren i denne flaske er dansk fremstillet af DET DANSKE VINLAGER i KØBENHAVN. Betydningen af dette er, at likørerne under fællesbetegnelsen MUNKELIKØR, har varieret i smagen alt efter ingredienstilsætningen ønsket og aftalt med de individuelle danske forhandlere. Likøren/likørerne er således produceret i Frankrig og importeret til Danmark.
Af flere flasker fremgår at disse er produceret på Kastrup Glasværk og med det prægede toldkontrolnummer 11, har disse “Benediktinerflasker” været standardflasker for denne munkelikør.

Likørflasker – Petersen & Hansen
I nedenstående galleri finder du udvalgte likørflasker fra VINHUSET PETERSEN & HANSEN i SVENDBORG som blev grundlagt i 1890. Der ses både klare og gule/gullige flasker. De viste flasker, som findes i størrelserne 36 og 72 cl, er uden toldkontrolnummer og dermed fra før 1924 – jeg vil tro at flaskerne i galleriet er fra perioden ca. 1900 – 1920. I min samling har jeg også mundblæste flasker med toldkontrolnummer 58 og hvor det fremgår af disse flasker blev produceret på Kastrup Glasværk. Som det fremgår af etiketterne har de indeholdt jordbærlikør. Samme flasketype har også været anvendt til fx solbærrom med 20 % alkohol (altså en likør-solbærrom) og i min samling har jeg da også nogle med originale rom-etiketter.
Der findes en grøn/lys grøn udgave af disse flasker, har du denne grønne udgave stående, så henvend dig meget gerne til mig.

CLOC likør
I nedenstående galleri finder du et udvalg af mine likørflasker fra DE DANSKE SPRITFABRIKKER (DDSF). I galleriet ses flasker med præget tekst D.S.C. samt C.L.O.C. DSC står for DANSK SPRIT CENTRAL mens CLOC står for CUMINUM LIQUIDUM OPTIMUM CASTELLI som betyder Borgens bedste kommenlikør. I 1922 opstartedes produktionen af likøren og de første ca. 3 år anvendtes flasker fra DSC (en afdeling af DDSF) og herefter CLOC-flaskerne. Af etiketterne læses, at likøren var en 38,5 % kommenlikør og der ses afbilledet De Danske Spritfabrikker – CASTELLUM AALBORGENSE (borgen som lå i Aalborg).
Nederst i galleriet ses en jubilæumsflaske med glasprop fra 1927, designet i anledning af 5-året for CLOC-likøren.

Angostura Bitter – Dr. Siegert
I nedenstående galleri ses flasker anvendt til aromatisk bitter eller nok mere genkendeligt, ANGOSTURA BITTER (både med 20 % og 30 % alkohol). Angostura bitter var og er, for disse bittere produceres stadig, en koncentreret bitter, altså en bitter-essens som anvendes som smagsforstærker. Som det fremgår af flaskernes etiketter anbefaledes, at anvendte bitteren i madeira, medocvin, rom mv., altså til opblanding i både vin, hedvin og spiritus. Ud over at bitteren anbefaledes opblandet i ovennævnte, kunne den ligeledes opblandes i vand, sukkervand, sodavand, the mv. Bitteren markedsførtes som særdeles velsmagende og med styrkende og stimulerende egenskaber. Den anbefaledes også, som det fremgår af etiketterne, anvendt for sygdomstilfælde, saasom: hysteriske- og hypokondriske Besværligheder, Kolik, Forkølelse og Svaghed i Underlivet. Kolera og Kolerine.

Angostura Bitter blev fremstillet i byen Angostura (nuværende Ciudad Bolivar) i Venezuela fra år 1824 af Dr. Johann Siegert som var kirurg i Simon Bolivars venezuelanske oprørshær.
Som det læses af etiketterne på flaskerne, blev bitteren oprindeligt fremstillet på barken af roden på den stedsegrønne plante Galipea officinalis. I dag baseres bitteren på gentianrod og fremstilles ikke længere i Venezuela, men i Port of Spain på Trinidad.

På flasken uden etikette står:

Dr SIEGERTS ANGOSTURA BITTER

Flasken er produceret på Kastrup Glasværk og rummer 24 cl. Yderligere ses et toldkontrolnummer 49 på flasken og flasken er således produceret til Vinhandler LOUIS WOLF i KØBENHAVN. På en af flaskerne med etikette læses, at Louis Wolf var generalagent hvilket jo betyder, tager man etikettens pålydende for gode varer, at Louis Wolf havde eneretten til forhandling, måske af Angostura Bitter. Af de andre flasker med etiketter, som har nogenlunde samme alder som flasken fra Louis Wolf, ses dog at andre vinhandlere har solgt denne bitter, fx. ses etiketter fra Vinhandler A. DUUS & Co, Vinhandler P. WEILE & SØN samt Vinhandler M. ENGESGAARD, alle fra AALBORG. Idet bitteren har været forhandlet af forskellige vinhandlere på samme tid som eneretsforhandleren Louis Wolf forhandlede denne bitter, har dette måske betydet at Louis Wolf har tilladt dette, evt. at eneretsforhandlingen på et tidspunkt er bortfaldet eller at denne eneretsforhandling slet ikke omfattede Angostura bitter men hentydede til et andet produkt. Jeg tror ikke, at der er sket en generel og åbenlys ulovlig forhandling af bitteren fra mange forskellige vinhandlere, havde Louis Wolf haft eneretsforhandling af denne bitter.

Bitterflasker – S.L. von Oosten
I nedenstående galleri finder du et udvalg af mine bitterflasker fra S.L von Oosten. Den mindste grønne er med delvist bevaret etikette og på flasken ses, at den er produceret på Kastrup Glasværk og rummer 36 cl. Påklistret mærkat viser at bitteren er forhandlet af MARINUS MØLLER & Co., KØBENHAVN og prisen var KR. 15,00 INCL. FLASKE. Dansk spirituosa 38 % fra fabrikkens originale aftapning står der bl.a. på flaskens etiketter. Den store grønne flaske er med toldkontrolnummer og de to andre er uden toldkontrolnummer og dermed fra før 1924. De to store bitterflasker rummer 72 cl, og der ses høje opstikninger på alle 3 flasker.

Likørflasker – A. Th. Andersen-Høyer
I galleriet ses 3 klare flasker anvendt til LIKØR. Flaskerne i galleriet er alle mundblæste og med rummål 12,5, 25 og 36 cl og er i øvrigt fremstillet på Kastrup Glasværk. Der findes ligeledes en 50 cl flaske i denne flaske-serie.
Likøren blev forhandlet som LIQUEUR CORDIER, en CURACAO EXTRA SEC – altså en tør appelsinlikør som havde oprindelse i Frankrig. Curacao-likøren blev i Danmark forhandlet af A. TH. ANDERSEN–HØYER i KØBENHAVN, som måske også solgte andre varianter af Curacao-likøren Cordier, end den omtalte extra sec udgave. Flaskerne er påført toldkontrolnummer 36, hvilket betyder, at de netop er produceret til omtalte vinfirma A. Th. Andersen–Høyer.
Etiketterne på flaskerne stammer fra Kastrup Glasværk og flaskerne har ikke været anvendt i handelen – de fremstår som nye, uden brugsspor.

Likørflasker – Peter F. Heering
I nedenstående galleri ses udvalgte likørflasker fra P.F. HEERING. Der ses flasker i forskellige farver og størrelser og med forskellige mundstykker. En del af flaskerne er med originale etiketter hvoraf det fremgår, at disse flasketyper har været anvendt til KIRSEBÆRLIKØR.

Små likørflasker til smagsprøver – Peter F. Heering
I galleriet ses fyldte flasker med etiketter anvendt til 25 % KIRSEBÆRLIKØR. På flaskerne ses den prægede tekst P.F. HEERING, ligesom det er tilfældet med de større flasker i galleriet ovenfor. Flaskerne vist i dette galleri er dog små flasker anvendt som smagsprøver. Disse små-flasker rummer hhv. 3 og 6 cl og har været leveret til diverse Vinhandlere, både i Danmark og i udlandet.

Likørflasker – Kongens likør
I nedenstående galleri ses udvalgte likørflasker produceret for DE DANSKE VIN- OG KONSERVESFABRIKKER J.D. BEAUVAIS. Af etiketten fremgår at flaskerne har indeholdt likør og yderligere ses Christian den 4.`s monogram på etiketten. Flaskerne er dog ikke fra perioden hvor Christian den 4. regerede, men derimod nærmere fra dengang Christian den 10. var konge – jeg vil tro at flaskerne er anvendt i perioden 1920 – 1930´erne. På etiketten læses da og også “LIQUOR REGIS” som betyder “KONGENS LIKØR”. Flaskerne findes i en del forskellige størrelser og farver.

Solbærrom – Odense Vin Kompagni
I nedenstående galleri ses et par grønne flasker fra ODENSE VIN KOMPAGNI anvendt til solbærrom med alkoholindhold på 20 %. Flaskerne er således likørflasker, selvom likøren er solgt som solbærrom. De viste flasker er blot få af de talrige flasker som kendes fra Odense Vin Kompagni.

Diverse solbærrom
I nedenstående galleri ses flasker anvendt til solbærrom. Disse flasketyper har været anvendt til forskellige likører, altså også denne solbærrom. Af etiketterne ses fx en flaske fra Vinhandler MARINUS LYTJEN i ODENSE og fra RIIS & DREYER som havde forhandling i RANDERS og KØBENHAVN. Af etiketterne fremgår at disse likører har haft alkoholprocenter på ca. 20 %.

Kakaolikør – Marinus Lytjen
I nedenstående galleri ses flasker anvendt til kakaolikør. Ifl. etiketten, en 28 % CREME DE CACAO-LIKØR A LA VANILLE fra Vinhandler MARINUS LYTJEN i ODENSE til en pris af Kr. 10,85 inkl. flaske. Flaskerne uden etiketter er fra Kastrup Glasværk og er påført toldkontrolnummer 10, hvilket betyder at denne flasketype er en såkaldt standardflaske for anvendelse til kakaolikør. Flaskerne ses med rummål 36 og 72 cl.

Likørflaske – Adolf Petersen Eftf.
I nedenstående galleri ses en likør benævnt DEN ÆGTE HADERSLEV ILD. Likøren er fremstillet af ADOLF PETERSEN som det fremgår af etiketterne på flasken. Selv flasketypen er den såkaldte geneverflasketype, jf. under mine akvavitflasker, som her er anvendt til denne likør. Jeg er overbevist om, grundet flaskens originale etiketter og i øvrigt baseret på min erfaring med flasker generelt, at denne likør er forhandlet i denne flasketype. Flasken er ca. 15 cm høj og dermed noget mindre end de fleste geneverflasker som jo anvendtes til hollandsk genever (snaps).

Kakaolikør – Hornbech
I nedenstående galleri ses 2 flasker anvendt til kakaolikør. Flaskerne er 3/8 pot flasker og på både den brune og klare flaske står på skulderen HORNBECH. Firmaet JOHAN og AXEL HORNBECH fra HADSUND blev grundlagt i 1898 og producerede bl.a. kakaolikør.

Solbærrom – Bodega
I galleriet ses udvalgte flasker med påskriften BODEGA. Flasketypen benævnes “Bocksbeutel” som betyder gedebukkepung. De viste flasker er alle mundblæste og med et “hamret” udseende. Jeg har en flaske i min samling med original etikette hvoraf det fremgår, at disse flasker har været benyttet til solbærrom som blev forhandlet af THE CONTINENTAL BODEGA COMPAGNY A/S – dette stemmer jo også godt overens med at der står BODEGA på dem, tilsvarende flasker fra samme firma vist under kategorien Vin-, Hedvins-, Champagne- & Punchflasker. Om de i dette galleri viste flasker evt. også har været benyttet til portvin ved jeg ikke med sikkerhed, dog kan dette have været tilfældet.

Kakaolikør – Alex. Droz
I galleriet ses flasker produceret til det franske firma ALEX. DROZ & Co. – tidligere under firmanavnet ALEXANDRE DROZ og senest under firmanavnet ALEX. DROZ & CIE. Flaskerne har indeholdt kakaolikør med vaniljesmag.
På de to mindste flasker ses den prægede tekst ALEX DROZ BORDEAUX på flaskernes skulder (og A. D. B x præget under bunden) mens der på den større flaske står A.DROZ BORDEAUX (og A.D. DEPOSE præget under bunden). Ligeledes kendes flasker med teksten A. D. BORDEAUX præget på skulderen.
Selve flasketypen er anvendt af Kastrup Glasværk fra først i 1890’erne, dog er denne kakaolikør forhandlet i Danmark helt tilbage fra 1883. Om flaskerne kunne være produceret på et dansk glasværk, eller om de er importeret fra Frankrig, ved jeg ikke – dog tyder den prægede tekst i bunden af den større flaske på, at denne er produceret i Frankrig.

Likørflasker – N. J. & Co.
I galleriet ses 2 grønne flasker, som indtil videre, kategoriseres som likørflasker. At de har været anvendt som likørflasker er et gæt fra min side, og de kan lige såvel fx have indeholdt rom. Har du viden om flaskernes tiltænkte indhold, eller endda et eksemplar med den originale etikette, må du gerne kontakte mig.
Som det fremgår af galleriet er den nederste del af flaskerne firkantet og den øverste del rund. I en cirkel på den nederste del af flaskernes hals er præget: N. J. & Co. Disse initialer står for NIELS JENSEN & Co., en Vinhandler fra ODENSE som stiftede denne virksomhed i 1821. Med skiftende ejerforhold, efter Niels Jensens død 1860, blev virksomheden i 1923 overtaget af Odense Vin Kompagni.

Kapuciner Likør Ekstrakt
I galleriet ses 2 brunorange flasker som har været benyttet til KAPUCINER LIKØR EKSTRAKT. Indholdet af disse flasker har således været til brug for at lave likør derhjemme. Opskriften på flaskernes etiketter angiver, at 1/2 kg krystalsukker kogt i 1/2 liter vand og derpå tilsat 1/3 liter sprit ved 16 grader og en hel flaske likør-ekstrakt, skulle frembringe 1 liter likør – velbekomme. Kapuciner likør-ekstrakter er fremstillet i forskellige smagsvarianter således der kunne fremstilles forskellige likører, fx CURACAO, CALORIC PUNCH, POMERANS mv. De viste flasker rummer vel 6 cl ekstrakt og disse har været til fremstilling af den danske søde likør CHERRY BRANDY – altså en sød kirsebærlikør.

Pomeranslikør – Knud Jørgensen
I galleriet ses to gule, mundblæste flasker fra KNUD JØRGENSENS VINHANDEL i HELLERUP, som det fremgår af teksten på flaskerne. Knud Jørgensens Vinhandel blev stiftet i 1903 og har benyttet de i galleriet viste flasker til POMERANSLIKØR. Pomeranslikør er fremstillet på skaller fra den appelsin-lignende frugt pomerans. Mig bekendt er disse gule 36 cl flasker fra Kastrup Glasværk de eneste mundblæste flasker af denne type som kendes. På flaskernes bagside ses et rektangulært etikette-felt med affasede hjørner.

Der findes dog tilsvarende, maskinfremstillede flasker i forskellige størrelser og farver, som det fremgår af flaskerne i galleriet nedenfor. Disse flasker er fremstillet på Kastrup og Holmegaard Glasværker og kendes i øvrigt kun i de fem viste farver. De maskinfremstillede udgaver er produceret fra 1930’erne, hvor Kastrup Glasværk har fremstillet mørkegrønne, brune og gule flasker med rummål 36 og 72 cl, mens Holmegaard Glasværk har fremstillet kobbergrønne, gule, brune og klare flasker, formodentlig i størrelserne 6,3, 25, 36 og 72 cl.

Likørflasker
I galleriet ses klare 10-kantede flasker anvendt til LIKØR. Flaskerne er såkaldte standardflasker og er påført et toldkontrolnummer 60 (jf. ordforklaring under Diverse i menuen). Flaskerne er alle mundblæste og findes med rummål 12,5, 18 og 36 cl og er i øvrigt fremstillet på Kastrup Glasværk.

Fx ses i galleriet en flaske anvendt af CORT TRAPs VINHANDEL i SKIVE. Denne vinhandel blev grundlagt i 1893 og har fx forhandlet denne dansk fremstillede, 35 % likør – Coronel Grape Liqueur i disse typer likørflasker. Flaskerne var som nævnt standardflasker og blev derfor anvendt af mange forskellige vinhandlere i Danmark og til et bredt udvalg af forskellige typer dansk fremstillet likør.

Likørflaske – Fabriken Camoc
I galleriet ses en grøn firkantet flaske med kvadratisk tværsnit. På flaskens ene side er præget følgende tekst:

  • CAMOC

Flasken har været benyttet til LIKØR som blev forhandlet under navnet CAMOC. Likøren blev produceret på fabrikken af samme navn, nemlig FABRIKEN CAMOC ved L. WERNER i FREDENSBORG.

Peter Lyse – Kolding
Disse klare flasker med den prægede tekst PETER LYSE KOLDING, blev produceret til PETER LYSES VINHANDEL, en vinhandler som havde til huse i Kolding og som blev grundlagt i 1897 af Peter Lyse.
Flaskerne er med stor sandsynlighed anvendt som LIKØRFLASKER, og et kvalificeret bud på de konkrete anvendelser kunne være æblelikør, solbærlikør eller lignende. Dog vil jeg gøre opmærksom på, at jeg ikke ved dette med sikkerhed. Så derfor, kender du et eksemplar med en etiketten bevaret, så kontakt mig gerne. Peter Lyse solgte bl.a. også frugtdrikke og af disse kan nævnes Nordlys – Nordens Livsvækker, en alkoholfri og æblebaseret drik. Måske de viste flasker har været anvendt til denne drik?