Flasker til kropsplejeprodukter

I disse gallerier vises et udvalg af flasker anvendt til forskellige kropsplejeprodukter, som fx flasker til hår-/skægprodukter, mundrens- og hudplejeprodukter, parfumeflasker mv. Alle de viste flasker er mundblæste, en del stadig med originale etiketter. Jeg tilføjer løbende billeder til gallerierne. Principielt hører denne kategori måske under Kemiske & Tekniske Flasker, men jeg har valgt denne separate kategori for disse flasker til kropsplejeprodukter.
Har du gamle flasker, så hører jeg gerne fra dig. Mine kontaktinformationer finder du under “Kontakt” i menuen.

Parfume- og brillantineflasker
I galleriet nedenfor ses forskellige små-flasker som er anvendt til både parfume og brillantine. Kendetegnende for sådanne flasker er, at det oftest er 5 – 10 cm høje flasker som er lavet i klart glas. I galleriet ses fx flasker fra C. RAFN´S FABRIKKER samt VALDEMAR JØRGENSEN KJØBENHAVN.

Borucin – C. Schous Fabriker A/S
I galleriet ses flasker fra C. SCHOUS FABRIKER, KØBENHAVN som har indeholdt hårvand. Produktet er solgt under navnet BORUCIN. Borucin Haarvand er solgt med lovning om fortrinlige egenskaber som det kan læses på etiketterne.

Brillantineflasker
I galleriet ses forskellige brillantineflasker. Fx ses en flaske med etikette fra C. J. AGGERSBECH i HORSENS samt en flaske fra C. RAFN´S FABRIKKER. Brillantine er et produkt til at blødgøre og soignere mænds skæg/hår samt at give det et glinsende udseende. Ordet brillantine er afledt af det franske ord brillant som betyder glinsende.

Hudpleje – Lazarol
I galleriet ses en flaske til produktet HELIOS som åbenbart bestod af koncentreret LAZAROL fra LAZAROLFABRIKEN i KØBENHAVN. I bunden af flasken står præget LAZAROL. Lazarol blev benyttet som hudplejeprodukt og er naturligvis kontrolleret af Apotheker Dr. phil. Egon Langstein.

Ansigtsvand – Parfumerie Breining
I galleriet ses en flaske fra PARFUMERIE BREINING, KØBENHAVN. Dette produkt er solgt som BREINING´s ASTRINGERENDE SKIN STIMULATION, en ansigtsvand med opstrammende effekt på ansigtshuden. Parfumerie Breining har solgt en stort udvalg af produkter til kropspleje.

Arnisan Haarvand
I galleriet ses en flaske fra ARNICIN TEKNISK FABRIK KØBENHAVN, som også står præget i glasset på flaskens sider. Flasken har været benyttet til produktet ARNISAN som var et hårdvandsprodukt.

Spytflasker
I galleriet ses to blå flasker med skruelåg. Flaskerne har været anvendt til spyt og er fra begyndelsen af 1900-tallet, hvor hygiejne omkring spyt blev et fokusområde, og omkring 1915 indførtes da også en lov mod at spytte alle vegne, både indendørs og udendørs, som det var for vane dengang. Specielt var tuberkulosebekæmpelse i fokus og af denne årsag fik tuberkulosepatienter udleveret en spytflaske, således patienterne ikke spredte sygdommen med spyttet, i samme grad som før disse spytflaskers indførelse.
Der findes lignende flasker til spyt, også i blåt glas, men med bundskue til tømning og indvendig beholder så glasset ikke blev beskidt.

Mundvand – Orak
I galleriet ses en flaske anvendt til mundvand – aqua oris. Produktet er solgt under navnet ORAK af fabrikken A/S ORAQUA i KØBENHAVN. Orak er anmeldt til Registrerings-Tidende for Varemærker i 1910 og er angivet at skulle anvendes som en særligt opfundet benævnelse til denne vareart. Som det ses af flaskens etikette er produktet fremstillet efter recept og kontrol af DR. MARINUS HOLST – flasken er stadig med indhold.

Kølnervand – Alfred Benzon
I galleriet ses en flaske anvendt til KØLNERVAND. Den franske betegnelse for Kølnervand er EAU DE COLOGNE, som det også står på etiketten. Dette KÖLLNSK VAND, som det står på etiketten, er et duftevand til at komme på huden og produktet er en blanding af vand og æteriske olier/naturdufte/essenser i alkohol. Navnet Kølnervand har oprindelse i den tyske by Köln hvor dette duftevand også blev produceret. Denne Kølnervand er produceret af ALFRED BENZON i KØBENHAVN – en virksomhed som producerede mange forskellige kemiske og tekniske produkter.

Hår-Elixir – J. Frederiksens fabrik
I galleriet ses en gullig flaske med den prægede tekst J. FREDERIKSENS FABRIK lodret på flasken. Denne langhalsede, ottekantede flaske, findes i forskellige farvenuancer, fra den lyst gullige til mere mørkt brun/røde farver. J. FREDERIKSENS FABRIK var beliggende i KØBENHAVN og fabrikken producerede bl.a. hårprodukter. Jeg vil tro, at denne flaske har indeholdt hår-elixir – der kendes gamle annoncer hvor der reklameredes med sådanne hårprodukter fra J. Frederiksens Fabrik. En sådan hår-elixir har bl.a. fundet anvendelse mod skæl, kløe, hovedsmerter, tyndt hår, spaltet hår, ja endog gråt hår – Sikke en elixir!

Burrerod olie – J. Fisker & Co.
I galleriet ses små, rektangulære grønne og klare flasker fra J. FISKER & Co., KØBENHAVN. J. Fisker & Co. havde forskellige parfumeforretninger i København hvor der solgtes en lang række produkter til kropspleje, fx også BURREROD-OLIE som det ses af den fyldte flaske med etikette i galleriet. Herudover blev de talrige produkter fra J. Fisker & Co., som fx omfattede parfumer, sæber, hårprodukter mv., også forhandlet i provinsen hos materialister, større købmandsbutikker og boghandlere. I øvrigt blev J. Fisker & Co. stiftet i 1884.
Burrerod-olie, ligesom fx burrerod-spiritus og andre produkter som var baseret på burrerod, var beregnet til indgnidning/påføring i hårbunden, nok primært i hovedbunden. Disse burrerod-produkter skulle således have gavnlig effekt på fjernelse af skæl, hårets farver, stimulans af hårbunden mv. De viste flasker har med stor sandsynlighed også været anvendt til andre kropsplejeprodukter, som fx parfume eller burrerod-spiritus.

Burrerod spiritus – Apoteket Ørnen i Odense
I galleriet ses en klar, rektangulær flaske anvendt til BURREROD-SPIRITUS. Produktet er forhandlet på APOTEKET ØRNEN i ODENSE og burrerod-spiritus var beregnet til indgnidning/påføring i hovedbunden. Disse burrerod-produkter skulle således have gavnlig effekt på fjernelse af skæl, hårets farver, stimulans af hårbunden mv. Se galleriet ovenfor for burrerod-olie. Produktet i den viste flaske er vel forhandlet for ca. 100 år siden og denne flasketype har tjent for en række forskellige produkter, herunder også andre kropsplejeprodukter.